Eğitim-Dönüşümsel Koçluk

Her mesleğin ön koşulu olan eğitimin o mesleğin en alt yapısını oluşturduğunu biliyoruz. Eğitim sonrası pratik kazanmak için yapılan çabalar deneyim kazanma yolunda başarıya giden yolları açmaktadır. İşimizde daha da iyi olmak için diğer yardımcı unsurlar meslek çeşidine göre eklenebilir.

Ancak Koçluk mesleğinde sadece eğitim yeterli değildir. Koçluğun bilimi ve sanatını yaratabilmek için öncelikle koçluk eğitimi alan kişinin kendisinin bu süreçten dönüşerek geçmesi beklenir. Kendi yaşamının koçu olamamış bir bireyin başkasına yol arkadaşlığı yapması ve onu bir yerden alıp bir yere taşıyabilmesi çok zordur.

Ne kadar eğitimli olursak olalım kendimizde farkındalık yaratmadığımız sürece, yol arkadaşımızın amacı doğrultusunda hedeflerindeki sapmayı, yetersizliklerini da fark etmek kolay olmayacaktır. Çünkü koçluk kendi dönüştüğü kadar karşısındaki insanı da dönüştürebilmeyi gerektirir. Bu nedenli koç arkadaşlarımızın çok araştırması, okuması, kendini sürekli yenilemesi, pratik yapması yanındaki yol arkadaşını ve sürecini iyi anlaması gerekir.

Yunus Emre’in şu dizeleri tam da bunu tarif etmektedir.

İlim ilim bilmektir
İlim kendin bilmektir
Sen kendini bilmezsin
Ya nice okumaktır

İnsanın kendini bilmesi, kendinden karşısını bilmesi anlaması için önce aldığı bilgiyi kendi içinde hazmetmesi, içselleştirmesi, dönüştürüp diğer insanlara fayda olarak sunup kolektif bilince katkıda bulunabilmesi ancak bu yol ile mümkündür.

Diğer mesleklerde sadece bilgi, pratik yeterli iken koşluk mesleğinden ayrıca bu dönüşüm beklenilmektedir.

Uluslararası Koçluk Federasyonu’nun standarlarına uygun eğitim almış, pratik yapmış bir koçun başarısını ikiye katlayan bu faktör, koçluk almak isteyen bireylerin hayatında bir fark yaratma sürecin de bu öğe tam bir lokomotif görevi yapmaktadır.

Biz koçların ortak bir sözü vardır. “Yaşam sürecimde kendim ile ilgili olarak hangi konu üzerine odaklandı isem, müşterilerimin talep ettiği konularda ki dönüşüm ve gelişim hep benzer oluyor”

Örneğin, işimde yeni açılım konusunda ne yapmam gerekiyor diye düşündüğüm bir süreçte, kariyerinde terfi almaya çalışan müşterilerden talep alıyorum gibi.

Buradan koçluk sürecinin KOÇ-MÜŞTERİ arasında birlikte yolculuktan bahsedebiliriz.

Tırtılın başkalaşım yaşayıp kelebeğe dönüşmesini ve kendisindeki renklerini diğer insanlara gösterebilmesi için önce kendisinin uzun soluklu yolculuk dansını gerek eğitimler sırasında gerekse eğitim sonrası derin içgörü ile buna devam etmesi oldukça anlamlıdır.

Koçlarınızı seçerken, Koç’unuzun eğitim aldığı kurumun Uluslararası akredite olup olmadığına, toplam eğitim saatine, deneyim yapısına bakmakla birlikte Koç şapkasının altında kişiliğine, farkındalığına ve onu tanımaya yönelik süreç geçirmek için hem kendinize, ona hem de ilişkinize fırsat tanımalısınız.

Eğitim şart! cümlesi artık klasik bir slogan halindedir ve biz bunun çok iyi bilincindeyiz. Ama girdiğimiz yeni çağ bilgiyi biliş haline getirebilmek yani içselleştirip farkındalık boyutuna yükseltebilme becerisine bizi hazırlamaktadır.

Bunu başarabilmek için gelen bilgiyi çeşitli filtrelerimizden (fizyolojimiz, davranış kalıplarımız, değer-inanç sistemimiz, dünyayı algılama biçimimiz, temsil sistemlerimiz ) geçirirken, en doğru şekilde ve bozmadan algılayabilmek gerekir. Bozulan, genelleştirilen yada etiketlenerek sunulan bilgi tıpkı eskiden oynadığımız kulaktan kulağa oyunu gibi en baştan gelen doğru bilginin bizden dışarıya aktarılırken değişmesidir. Bu nedenle olayı, olguyu, durumu olduğu gibi alıp orijinal hali ile sunmak durumundayız. Bilginin kutsallığı buradadır. Herkesin bilgiyi bu orijinal haliyle bilmeye hakkı vardır.

Bu arada Bireyin gelişimine, farkındalığına, davranış değişikliğine önemli katkıları olan Koçluk artık ülkemizde 22 Mayıs 2013 tarihin de resmi gazete de yayınlanan bir yazı ile meslek olarak kabul edilmiştir, TIKLAYINIZ…

Her mesleğin zorluğu ve keyfi vardır. Hepimiz Koçluk mesleğini yaparken keyif alıyoruz. Bu derin hazzını yaşıyor olmanın nedeni aslında değer katıp fayda sağlamanın mutluluğudur.

Ne mutlu sizler şanslı, bizler bahtiyarız.

Bilge Öztoplu
Profesyonel Koç, NLP Practitioner

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.