25
Eki.

Bilge Öztoplu 58 Sanatçı ve “Sivas Ekim Geçidi” Online Karma Resim Sergisi

Türkiye’ de “Ekim Geçidi” projesi kapsamında eş zamanlı olarak düzenlenen sergilerden biri de bu yıl ilk defa 58 Sanatçının katılımıyla MALATYA’ da ‘Malatya Ekim Geçidi’ adı altında izleyicisi ve Sanatseverlerle buluşuyor.

Ülke genelinde 30 il ve ilçede farklı disiplinlerden gelen 1500’ü aşkın gönüllü Sanatçının oluşumunda yer aldığı proje, Cumhuriyetimizin 98. yılını kutladığımız bu günlerde, fikren, ilmen ve bedenen geleceğe büyük bir ümit, inanç ve gayretle yürümek azmi ve de kararlılığı çerçevesinde büyük önem arz etmektedir. Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’ nın katkılarıyla, Sanat, Sanatçı ve Sosyal yapı arasındaki ilişkinin korunması hedef kılınarak yüz yüze gerçekleştirilmesi planlanan “Malatya Ekim Geçidi” Sergisi, Pandemi’nin yaratmış olduğu ve yaratacağı olumsuz koşullar göz önünde bulundurularak Online gösterime sunuluyor.

Proje sahibi sanatçı Gülsün Erbil, Malatyalı Sergi Organizatörü, Gazeteci, yazar ve sanatçı Nazime DUMAN ASLAN, Basın sözcüsü ve sanatçı Perihan Koca’nında yer aldığı sergi, önde gelen bir çok kültür ve sanat kurumlarının, kuruluşlarının dümeninde yer alan, öngörülü, yaratıcı, yetkin ve seçkin 58 Sanatçının katılımıyla, 27 Ekim 2021 Saat 18:00 itibariyle süresiz olarak belirtilen web siteleri ve Malatya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Medya adresleri üzerinden izleyicisi ile buluşacaktır.

Kültür ve Sanat; Toplumların seviyesini gösterdiği gibi ülkeler arasında bulunduğu ülkenin çıtasını yükselten en değerli araçlardan biridir. Bu değerleri hayata geçirecek en yaygın, en anlaşılır ve en kalıcı aracılardan biri de sanatçı ve sanatseverdir. ‘‘Sanatsız kalmış bir toplumun hayat damarlarından biri kopmuş demektir’’ Ulu önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün, Silah arkadaşlarının, ilmi akılla çalışmaları yürüten yoldaşlarının, tek bayrak altında toplanan, yüreği vatan sevdasıyla atan yüce Türk milletinin, sanat ruhuyla ışığı açık tutan sanatçı ve sanatseverlerin yürek birliğiyle bizlere armağan ettiği Cumhuriyetimizi, bizlere kazandırdığı edinimlerden biri olan sanatla kutluyoruz.

Bu yıl 20.’si düzenlenen Ekim Geçidi sergileri Gülsün Erbil tarafından 1983 yılında ilk tohumları atılmış, 2001 yılında İstanbul Galeri ‘X’ da ilk sergisi gerçekleşebilen bu sergiler, ülkemizin birçok ilinde, çok sayıda sanatçının katılımıyla her geçen yıl bir çığ gibi büyümektedir. Gülsün Erbil anlatısı ile ‘‘13. yy. da Mevlâna Celaleddin Rumi’ nin “Gel, gel ne olursan ol, yine gel.” çağrısı ile başladığımız bu yolculuk sanatın her disiplininin Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet için üreten özel, özgür ve özgün sanatçıları tema olmaksızın bir araya getiren karma bir sergidir.

Türkiye’ den ve dünyadan yüzlerce sanatçının katıldığı ve katılmaya devam ettiği Ekim Geçidi sergileri her türlü disiplini kapsayan heykel, resim, enstalasyon, seramik, video, fotoğraf performansları vs. alanlarında üretmekte olan çağcıl Türk sanatçılarını yurt içinde ve yurt dışında tanıtmayı amaçlamaktadır.’’ Sanatın görevlerinden biri de toplumları aydınlatmak, gerçekleri açığa çıkarmak, alışkanlıkları irdelemek, uygulamaları sorgulamak, nedenleri araştırmak, niçinleri sorgulatmak çözümleri arattırmaktır. Geçmişten günümüze, günümüzden geleceğe kalıcı eserler üretmektir. Elbette ki bu çıkarımlar sanatın ışığında buluşan sanatçıların elleriyle, gözleriyle, becerileriyle, aklıyla, zekâsıyla ve tarafsız dik duruşuyla gerçekleşir. Sanatı icra edenlerin yanı sıra ışığı bulmada diğer söz sahipleri ise sanatın ışığında buluşan sanatseverlerdir. Sanat, sanatçı ve sanatseverler el ele, gönül gönüle verip, yaşadıkları toplumda sanat ruhunun şekillenmesinde, ışığı açık tutmada yol göstericilerdir. Sanatçı, üretim aşamasında suskunluğa çekilirken sanatıyla konuşur. Konuşan sanat, sanat ışığının gölgede kalmamasını dikkate alarak en değerli katkıyı sağlamış olur. Sanat susmamalı ışığı bulmada önderliğini korumalıdır. Özgün, özgür ve yaratıcı disiplinle eserini ortaya koyarken farkındalığını yansıtır. Bu bakış ve hissiyatla kurucu ve proje sahibi Gülsün Erbil liderliğinde, aynı anda 30 il ve belde de, 1500’ü aşkın gönüllü sanatçının oluşumda yer alacağı, sanal ve canlı olmak üzere düzenlenen ‘‘EKİM GEÇİDİ’’ Disiplinler arası karma sergileri ile sanatı kavrıyor, anıyor, anlıyor, çoğaltıyoruz.

Bu kapsamda, Ekim ayında başlayıp yıl sonuna kadar canlı ve sanal (sanal sergiler süresizdir) gerçekleşecek olan eş zamanlı sergilerimizi ziyaretlerinizle çoğalmak üzere duyurmaktan mutluluk duyarız. Covid-19 tedbirlerini dikkate alarak hazırlanan Ekim Geçidi sergilerinde ağırlamaktan mutluluk duyacağımız ziyaretçilerimizin aynı hassasiyeti göstereceğine inanıyor, sanatın ışığında sağlıklı ve sanatlı günler diliyoruz.

EKİM GEÇİDİ 2021 SERGİLERİ Adana, Adapazarı / Sakarya, Afyonkarahisar, Antalya, Aydın, Bursa, Çanakkale, Eskişehir, Gaziantep, Isparta, İstanbul / Kartal, İzmir

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.