Haber Hürriyeti-Tohum Olmak, Ahmet Dinç

Haber Kaynağı: Haber Hürriyeti

Tarih: 06 Aralık 2016

TOHUM OLMAK; körpe yüreklere serpilen…

Onun içindir; hayatımız boyunca, söylemlerimize ve eylemlerimize dikkat etmemiz gerekliliği. Onun içindir; düşün toprağımızı çapalayarak, sürerek, yarınlara umut olmak adına renk renk çiçekler ekmek gerekliliği.

Okumayı ve yazmayı okul sıralarında öğrenirsin. Birçok kelime yazarsın masumane, sadece harflerin biçiminde takılı kalarak, hem de defalarca. İçini doldurmak adına, hayatın boyunca vereceğin mücadelelerin, çekeceğin sancıların farkında olmadanyazarsın. Sonra birgün gerçekten sevdiğin zaman sevginin, kanı ve ölümü gördüğün zaman, savaşın ve barışın, yaşadıkça da insanın, beş harften ibaret olmadığını anlarsın bir anda. Aslında çevrendeki diğer insanlarında aynı harfleri yanyana koyarak yazdıklarını, ama kelimelerin içini, gördüklerinin, öğrendiklerinin ve okuduklarının ışığında, çok farklı anlamlarla doldurduklarını görürsün yaşadıkça. Nasıl olurda burnunun, dibindeki gerçeği göremez insan diye hayret ettiğin anlarda, hayatın bir okyanus misali olduğunu fark edersin ve her testinin hacmi kadar su aldığını ondan. Bunları anlayıp sorgulamaya başladığında ise; kerametin Newton’un başına düşen elmada olmadığını anlarsın okudukça.

Söz söylendiği anda sıkışıp kalmaz, evrene dağılır. Rüzgârların, akan nehirlerin, yıldızların, bulutların kulağı vardır duyar, hafızası vardır hatırlar ve ulaktır sessiz, sedasız taşır uzaklara. Sen olmadığın zamanlara götürür de duyurur sesini, o söze ihtiyacı olanlara. Yağmurun neden seni sırılsıklam ıslattığını, rüzgârın neden bedenini sarıp sarmaladığını, geceleri neden yıldızlara baktığını ve akan suyun sesinde neden huzur bulduğunu, neden alıp götürdüklerini, hiç bilmediğin uzak diyarlara ve tüm bunların bir tesadüf olmadığını anlarsın, okudukların yüreğine aktıkça.
Onun içindir; hayatımız boyunca, söylemlerimize ve eylemlerimize dikkat etmemiz gerekliliği. Onun içindir; düşün toprağımızı çapalayarak, sürerek, yarınlara umut olmak adına renk renk çiçekler ekmek gerekliliği. Ve tüm bunlar için okumanın olmazsa olmazlığı.

Bu duyguların ışığında; İzmir’in Dikili ilçesi Bademli Köyü’nde bulunan, Mehmet Ertuğrul Denizolgun Ortaokulu öğrencisi 14 fidanın, düşün tarlalarını sürdü, çapaladı, çiçekler ekti ve onlarla birlikte yazdığı ‘’Mutluluğun Bilgeliği’’ isimli kitapla, mis gibi kokan, aydınlık yarınlara umut olması adına, bir pencere araladı, Sevgili Bilge ÖZTOPLU. Ve ogün hep birlikte baktık o pencereden. Mutluluğuna olduğu kadar, merhum babası adına, aynı okulun bir sınıfında oluşturduğu kütüphanenin açılışında, gözyaşlarına da ortak olduk sessizce. Hayatımızda ilk defa, bir kitabı 15 yazara imzalattırdığımız anlardan geriye, o küçük yüreklerin, heyecanla atan sesi kaldı kulaklarımızda ve o ışıl ışıl bakan gözleri hafızalarımızda. Bir de yıllar öncesi, o okulun öğrencisi olan ve aynı bahçede ilkokul 4. sınıftayken okuduğu şiiri, yine aynı heyecanla ve esas duruşta okuyan ninemizin, değme şairlere taş çıkartan yorumu, yüreklerimizde.
Konuşmasında Bilge ÖZTOPLU’nun dediği gibi ‘’Yürürken ormanda, bir yol ayırımına geldik, biz de en az kullanılan yolu seçtik’’ Önceden yürünmediği için, geceleri sabahlara kadar, kalmış olsak da kan revan içinde, biliyorduk ki; bu acılar, birgün tohum olup, serpilecekti, körpe yüreklere
Bu güzel etkinlik sayesinde; Belediye Başkan Yardımcısı Çiğdem ELİBOL, köy muhtarı Neslihan KUTLU MARAŞ, okul öğretmenlerinden Nihan TÜNEYLİ, müzikolog Aydın ÖĞÜT, okul aile birliği üyeleri ve daha üzülerek ismini anımsayamadığım nice yeni dostlar, yüreği güzel insanlar tanıdık. Yudumladığımız çayın deminde ve sıcaklığında sohbetler ettik hep birlikte.

Dönüş yolunda, aracın camından güneşin batışını seyrederken, hepimiz daha yolun başında olduğumuzun farkındaydık aslında. Çünkü; daha nice köyler vardı gidilecek önümüzde ve o köy okullarında okuyan, minik ellerin yazdığı kelimeler, içi güzelliklerle dolmayı bekleyen, defterlerinde.

Teşekkürler Bilge ÖZTOPLU. Hayatlarımızı birleştirdiğin için hayallerinle…

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.