Yazar ve Şair Veli Başak’tan, Mutluluk Bilgeliği ve Ondörtlüler

Tarih: 12 Ocak 2017

ÖLÜME KARŞI  YAŞAM YOLCULUĞUNDA

( MUTLULUK  BİLGELİĞİ )

Bilge Öztoplu, ” Mutluluk Bilgeliği”  Ulak yayınlarından çıkan kitabında, sekiz yaşında bir kazada, babasının ölümüne tanık olmuş, yıllar sonra  Güven, Korumacılık, Farkındalık ve mutlu kişiliğe, bilgeliğe ulaşma yolunda, sorunlarını yüksek bilinçle, kendisi ile yüzleşerek aşmıştır.

Kitabında; yolu Dikili ilçesinin Bademli köyüne düşmüş, on dört köy çocuğunun yaşama ilişkin görüşlerine yer vermiş, yazarlık yolunda çocukların gönlünde bir ateş yakmış olmanın şaşkınlığı ile, onları şöyle anlatmaktadır…

”Onlar, ipten ipe dolanan her ağaç dalını tutuşunda, kazandığı bir patlamış mısır için sevinen maymundan bilgi kaçıran hırsız sincaplardı. Kaptıkları bilgileri kendi değirmenlerinde öyle hızlı döndürüp hazmediyorlardı ki zaman; buğdayın değirmende hızlıca una dönüşmesine hayran kalıyordu ” S.54

Ölümle yaşam arasındaki o ince çizgide, babasının sahilde bıraktığı anlatılardan yürümüş, yelkenine mutluluk rüzgarlarını doldurarak fiziksel ,ruhsal,zihinsel büyümeye doğru ; güvensizlik duvarlarını yıkarak,kendi içsel yolculuğunda kutup yıldızını bulmuştur ve her durak yeni kapılar açmıştır ona…

Bağımlılık kalıpları içinde öz benliğini aramaya başlamış, güvensizlik ve korku nedenlerini bulmuş, yüksek bilinç duyumları ile egosunu eriterek, sevgi merkezine ulaşmış, evrensel pencereden bakmaya başlamıştır dünyaya…

Öztoplu;” Sosyo-Kültürel kalıplarımızı, kendimizinmiş gibi bilip, istemediklerimizi çıkarıp atamadığımız sistemin çocuklarıydık” S.35 diyerek kendini arayan ve tanımak isteyenlere seslenmektedir…

Mutluluk Bilgeliği; anılar, gözlemler, denemeler, felsefi ve şiirsel görüntülerle yazınsal pencerelerden, kalıplanmamış yaratıcı aklın özgür çocukları ile, yaşama bakış açısı, ailelere çocuklara nasıl davranılması konusunda örnek anlatılar sunmaktadır…

–  ” Elin elden çekilmesidir güvensizlik.” S.56

–  ” Belki de beni bekliyorlar! Özgür olmak isteyen uç uç böceklerim. ” S.73

–  ” Kendi balının, kendi kovanında olduğunu bir türlü farketmez.” S109

–  ” İnsan sadece kaybettiği notayı, kendi sazının perdesinde bulmaya çalışan,yaşam bestesinin ozanıdır.” S.109

–  ” Nehir kız, sazın tellerine konacak kuşları arıyordu gökyüzünde.” S109

Telgraf telleri, sazın tellerine dönüşür. Turnalar haber taşır, bakmasını bilenlere…

Öztoplu; ” Birbirimizden hiç ayrı değiliz! Egomuz ve zihnimiz başkalarında sürekli hatalar arıyarak,kendimize gerçek olmayan bir avantaj sağlamaya çalışır sadece” S.156  Bu gerçeği ” Doğduğunuz gibi bakın etrafa ” diyerek, hangi yolu izleyeceğimizi anlatır…

Burada,dikkat ederseniz! Avantaj sözcüğü  Daha çok pazarlama ticaret dilinde kullanılır. Avantaj yerine (üstünlük)sözcüğü kullanılabilirdi. Etraf sözcüğü de  (Dünyaya, çevrenize ) sözcükleri olarak yazılabilir…

…Aslında birçok insanımız büyüklerimizin bize aktardıkları, kültürel, inançsal, korku dolu boyun eğme kalıpları ile koşullandırıldı. Yolumuza duvarlar ördüler. Yaratıcı aklımızın özgür düşüncesi dağlarla çevrildi. Özümüze bilinçli farkındalıkla ulaşalım. Bütün kalıpları kırıp yakarak yollara düşelim. Bilge Öztoplu gibi…

Bu kitabı okuyunca, aynı yoldan ikinci sefer geçtim. İkinci yolda ben,ben değildim! Taşları kırdım. Dikenleri yaktım.Her yer güllük gülistanlıktı !!…

Veli Başak

Eğitimci, Yazar ve Şair

 

ONDÖRTLÜLER ( Bilge  Öztoplu’ya )

Efsane olmamıştı Bahar akşamları

Damla,damla aktı çamların kokusu

Serhat hayallerinde sınırları aşarken

Sıla gurbete düştü  Bademli fırçasıyla

 

İdil boylarından yalnızlığını taşıdılar

Eldemiri bıraktılar zeytin dalı kıyılara

Gonca güller derlediler,Berfu yollarında

Küllerinden doğdular,yol ayrımlarında

Kapılar açıldı nehirler denize koşarken

 

Karlı bir günde Elif gibi yürüdüler

Mayaladılar Çağdas günleri imzalarla

Efsane değildi Zümrüd’ü Anka

Bir Buse ile dokundular

Bilge kadının parmaklarına

 

Rüzgar yosun kokulu çamları

Doladı saçlarına çocukların

Kuş yuvalarında kitaplar açtı

Mücerret bir yoldan ulaştılar

Ali Haydar Öztoplu’ya…

Veli  Başak

Yorum yapın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.