Koçluk

Koçluk Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kelime anlamı olarak koçluk ”coaching”; birini, bir yerden bir yere götürme anlamına gelir. Koçluk; istenen hedeflere  ulaşmak için, koç (coach) ve müşterinin (coachee) arasında kurulan planlı bir gelişim sürecidir. Bireylerin sahip oldukları potansiyellerini ortaya çıkararak, gerçekçi, ulaşılabilir hedeflere, hatta olasılıklara odaklanan bir öğrenme ve gelişim sürecidir. Koçluk; doğru sorular ile kişilerde farkındalık yaratma ve dönüşümsel  gelişim sanatıdır

Koçluk yapan kişinin, mutlaka Uluslararası geçerliliğe sahip olduğu belgelenmiş eğitim merkezlerinden mezunluğu ve bunun belgelenmiş olması, sürecin güvenirliği açısından önemlidir. Türkiye de bu  www.Icf.org (Uluslararası Koçluk Federasyonu-Turkey) sayfasında belirtilmiştir.

Koçluk alan kişilerin çalışacakları koçların ünvanlı olması yönünde beklentilerini karşılamak amacıyla bu mesleğe de resmiyet kazandırılmıştır. ( International Coaching Federation)-Uluslar arası koçluk federasyonu tarafından onaylı kurumlardan eğitim almış olmak, koçluğunun sanatı ve bireylere uygulanışı açısından  çok önemlidir.

Bir bireyin bir çok nedeni bulunmaktadır.

  • Kazanılacak bir durum vardır ve çok acildir, mecburidir, ilginçtir ya da bunların hepsidir;
  • Bilgi, beceri, güven ya da kaynaklarda bir eksiklik vardır;
  • Sonuçları hızlandırmak için bir istek vardır;
  • Bir başarısızlığın nedeni olarak iş ya da özel yaşamda bir düzeltme yapılması gereklidir;
  • Netlik eksikliği ve yapılması gereken seçimler vardır;
  • Birey, kişisel hedeflerine ulaşmakta etkili ya da destekleyici ilişkiler kuramazsa;
  • Birey son derece başarılıdır ve başarı artık bir soruna dönüşmeye başlamıştır;
  • İş ve özel yaşam dengesi bozulmuştur ve bu da istenmeyen sonuçlar yaratmaya başlamıştır;
  • Kişi kendi içindeki güçlü yönleri ve bunları en iyi nasıl geliştireceğini belirlememiştir;
  • Birey iş ve özel yaşamının daha basit, daha az komplike olmasını istemektedir; veya

Daha iyi organize olma ve kendi kendini daha fazla yönetebilme ihtiyacı vardır.

Koç ve müşteri ilişkisi açık iletişimdir. Ve yapılan kontratta gizlilik politikası temel ilkedir. Öğrenci koçluğunda dahi aileye ancak öğrencinin süreç sonuçları ile bilgi verilir. Koçluk alan kişinin bilgisi dışında bilgi verilmez.

Bir koç, müşterisi ile açık iletişim yolu izlemelidir. Sorular ile netlik sağlanarak, ön görüşme de bu detay özellikle konuşulur. Bu durum zaman, enerji ve finansal olarak bir anlaşmayı gerekli kılar. Ücretler koçun uzmanlık alanı ve deneyim düzeyi ile bağlantılı olarak değişebilir.  Bireyler, koçlukta geçirilmesi beklenen zaman kadar arzu edilen sonuçları da göz önüne almalıdırlar.

Hayır? Bireyin psikolojik sorunları  Koç’un kendi uzmanlık alanının içinde ise  bu ayrı  bir seans ile desteklenebilir.(Psikolog olup aynı zamanda  Koçluk yapan bir uzman  olabilir). Eğer Koç’un  uzmanlık alanı değilse  bir uzmana yönlendirmek için görev üstlenebilir.

Dünyada birçok değişim olmaktadır ve koçluk bu değişikliklerle başa çıkacak bir araç olarak ortaya çıkmıştır. Koçluk insanların iş ve özel hayatlarında önemli olan her konuya odaklanmalarına yardım eder. Günümüzde insanlar kendi hayatlarından sorumlu olma fikrine daha açıktırlar. Koçluk insanlara sadece bunun için yardım eder; bu şekilde de bireysel, sosyal, toplumsal büyümeye yardımcı olur.

Koçlukta,   süreç  en az 6-en fazla 12 seans olarak tavsiye edilir. Bireyin ihtiyacına göre bu seans sayısı azaltılıp, çoğaltılabilir. Bu konuda hedeflerin türü, bireyin kendi gelişimini içselleştirme süreci gibi faktörler göze alınarak süreç sayısına birlikte karar verilir.

Profesyonel koçluk hedef belirlemek, sonuç yaratmak ve kişisel değişim yönetimi ile bireyin hayatına odaklanan farklı bir hizmettir.

Birden fazla koçla görüşerek, ‘’size rahat gelecek’’ kişiyi belirleyin. Koçu tanıyın, içtenlikle kendinizi iletişime  hazır olup olmadığınıza karar verin, demo isteyin, bol soru sorun ve takıldığınız konularda açık iletişimde bulunun.

Koçluk kişisel bir görüşme ile başlar, Bireyin var olan olanaklarına göre , fiziksel konumuna göre ister yüz yüze ister telefon yada olası telekonferans yöntemi ile de yapılabilir. Koçluk ilişkisinin kapsamı belirlenir, harekete geçmek için öncelikler ayarlanır ve ulaşmak istenilen sonuçlar oluşturulur. Takip eden koçluk seansları, önceden belirlenmiş zaman süresinde tamamlanmak üzere, yine yüz yüze ya da telefonla yapılabilir. Seanslar süreci arasında müşteri tarafından karar verilmiş ve uygulanacak eylem adımlarından haberdar edinilmesi beklenilir. Değerlendirmeler, ölçümler yapılır. Süreç içinde beklenmeyen ama farkındalık ile oluşmuş yeni konular üzerinden birey  isterse ayrı bir seans süreci yaratılabilir.  Metodlar, yöntemler, modeller, kavramlar koçluk görüşmelerine dahil edilerek, kişinin kendisinin ve başkalarının farkındalığını arttırmak, bakış açısını geliştirmek, içe bakışı sağlamak, fırsatlar ve girişimlere yeniden bakabilmek ve kendi dinamiğini  ilerletmek için gerekli alt yapı teknikleridir.

Başarılı olmak için koçluk ilişkisinde bireyi tanımak adına  belirli sorular sorar, davranış modellerini öğrenir,  bunların hepsi de belirli amaçlara yöneliktir.

Özellikle bireyden istenenler: Odaklanma, Gözlem, Dinleme, Kişisel disiplin , Tarz – Şefkat, Mizah, Kişisel kontrol, Cesaret, Ciddiyet ve seanslara zamanında katılım…

Bireydeki  dönüşüm dikkate alınır. Bireyin varmak istediği konulardaki performans geri bildirimi önemlidir. Bireyin tatmini,  yeni ve aşmak istediği konularda göstermiş olduğu becerisinde olan dönüşümsel tutumdur. Bireyin farkındalığının artması, değer kriterlerinin istediği  sisteme göre paralel hareket ettirme yeteneğindeki artırımı, seans başındaki ölçümler ile seans sonrası ölçümlerin farkı göreceli olarak başarıyı ölçümlemektedir. Esas başarı bireyin eylem adımlarındaki kararlılığı ve sürdürülebilirliğidir. Bunu destekleyen metodlar bireyi ölçebilecek durumdadır.

kitap_toplu_2

İlişkiler Okulu & Mutluluk Bilgeliği

Bilge Öztoplu kitapları, sadece yapmanız gerekene değil, neyi neden yaptığınıza da ışık tutarak, sorunlarınızı kendi başınıza aşmanız için kendinizi anlamanıza ışık tutacak..

Koçluk, Ulusal Meslek Standardı Kapsamındadır

Koçluğun, Ulusal Meslek Standardı kapsamında bir Meslek olduğunu biliyor musunuz?

Resmi Gazete’de ilgili dökümana ulaşmak için lütfen TIKLAYINIZ…